В Ялті окупанти заарештували кримчанина Олександра Савицького за публікації з критикою РФ у соцмережах – правозахисники

Крим

Російські окупанти затримали жителя Ялти, який критикував РФ у соцмережах. За словами правозахисників, його переслідування має ознаки політично вмотивованого.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

24 січня в телеграм-каналі проросійського блогера-пропагандиста Олександра Таліпова зʼявилось відео із затриманням мешканця Ялти Олександра Савицького.

«У Ялті затримано Олександра Савицького, який у соцмережах активно дискредитував армію Росії, ображав президента, заперечував територіальну цілісність країни, чекав на прихід ЗСУ, публікував нацистські гасла», — написав Таліпов.

За словами окупантів, рішенням невідомого «суду» чоловіка заарештовано на 10 діб, також складено протокол за статтею 20.3.3 КоАП РФ «дискредитація армії».

За словами голови правління Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, мешканець Ялти Олександр Савицький залишався у місті, щоб опікуватись літньою мамою. 

«Він відомий своїми критичними публікаціями в соцмережах, де критикував, висміював і писав саркастичні тексти про окупаційну владу, вказував на злочини. У нього були тексти про т.зв. «референдум» і інші. Саме це і стало причиною переслідування – його публічні висловлювання», – розповіла правозахисниця.

Також, за словами Скрипник, підтвердженням політичних мотивів переслідування є те, як затримували Савицього. 

«Не зважаючи на те, що йому висунули звинувачення в адміністративному порушенні, окупаційна влада задіяла ресурс у вигляді ОМОНа, великої групи силовиків, які його затримували, як якогось страшного злочинця. Відповідно, є підстави вважати, що наступним кроком окупаційної влади стане і кримінальне переслідування. Враховуючи все це, ми вважаємо, що це саме політично мотивоване переслідування Олександра Савицького за висловлювання своєї думки», – підкреслила Ольга Скрипник.

У Криму діє спільнота російських стукачів, які вишукують серед кримчан тих, хто не любить путінський режим та не підтримує агресію Росії проти України. Потім на таких людей пишуть доноси, їх булять в мережі, змушують вибачатися на камеру, а дехто потрапляє під переслідування спецслужб і в кращому випадку — платять штраф, у гіршому — отримують тюремний строк.

Центр журналістських розслідувань розповідав хто і як організовує цькування та переслідування противників війни і російської окупації в Криму.