Російські силовики у Криму відпустили правозахисницю Лутфіє Зудієву, але склали два адміністративні протоколи

Крим
Лутфіє Зудієва Фото: Facebook

Кримську правозахисницю Лутфіє Зудієву відпустили з «Центру протидії екстремізму» ФСБ в окупованому Криму, але склали на неї два адміністративні протоколи.

Про це повідомив журналіст видання Ґраті Антон Наумлюк.

“На неї склали два адмінпротоколи за “зловживання свободою масової інформації” – за те, що не вказала, що Хізб ут-Тахрір визнана в Росії терористичною, а “Радіо Свобода” іноагентом (ну тепер уже й небажаною організацією). Тобто навіть не за зміст того, що написала (а писала вона про переслідування адвокатів у Росії та Білорусі, про суд над автором РС Владиславом Єсипенком та про дуа за затриманих у справі Хізб ут-Тахрір), а за формальними ознаками”, – повідомив він.

На його думку, все це було затіяно, щоб змусити її мовчати про те, що відбувається та відбувалося усі ці роки у Криму.

“Особливо перед роковинами захоплення півострова. А по-друге, щоб отримати доступ до всієї її техніки, яку вилучили під час обшуку. Її вже відпустили, склавши адмінпротоколи, але попереду суди та постійний ризик чергового затримання (її вже затримували та штрафували, наприклад, влітку минулого року, коли вона приїхала до суду, висвітлювати справу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових)”, – повідомляє видання «Грати».

Дата та час судових засідань за протоколами ще не призначено.

  • Зранку 22 лютого окупаційні силовики провели обшук у Джанкої у будинку журналістки та активістки “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієвої. Після закінчення “слідчих дій” Зудієву затримали та повезли до Центру протидії екстремізму.
  •  27 липня 2023 року під будівлею незаконного “Верховного суду республіки Крим”, де розглядалася справа першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових про “підрив газопроводу”,  окупаційні силовики затримали 14 вільних слухачів та журналістів. Серед них була Лутфіє Зудієва. Пізніше “Залізничний районний суд” Сімферополя  оштрафував журналістку на 12 тисяч рублів за ч. 1 ст. 20.2.2 Кодексу РФ про адмінправопорушення.