Кабмін схвалив законопроєкт про створення військових адміністрацій у Криму після деокупації

Крим
Фото: panoramio.com

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі», який передбачає створення військових адміністрації на півострові після його деокупації.

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Як зазначається, 1 березня уряд схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі». 4 березня він був зареєстрований у Верховній Раді під №11064.

Документом передбачено створення правових передумов для відновлення та забезпечення стабільного функціонування органів державної влади України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. Зокрема, пропонується внести зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в частині створення відповідних військових адміністрацій на території АР Крим та міста Севастополя і наділення їх відповідними повноваженнями для виконання функцій держави.

Така законодавча ініціатива стала продовженням системної роботи після деокупації Кримського півострова.

Робота над відповідним законопроєктом проводилась за участі Представництва, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офісу президента України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національного агентства України з питань державної служби.

Проєктом передбачено умови для створення Військової адміністрації Автономної Республіки Крим та районних військових адміністрацій, припинення повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та державних службовців державних органів.

Представництво розглядає законопроєкт як умову для відновлення інститутів державної влади в Криму одразу після деокупації.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2020 року Верховна Рада в рамках реформи субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою України ліквідувала 490 наявних районів та створила замість них 136 укрупнених районів. Зокрема в Криму після деокупації має бути створено 10 замість 14 нинішніх районів.
  • 4 вересня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про зміну адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим, який передбачає введення в дію рішень, прийнятих парламентом у 2016 та 2020 роках щодо декомунізації назв населених пунктів та запровадження нового районного поділу автономії.
  • За інформацією постійної представниці президента України в АР Крим Таміли Ташевої, після деокупації у Криму буде створено 40 територіальних громад у рамках реформи адміністративно-територіального устрою півострова.