Муфтія мусульман Криму Еміралі Аблаєва, який співпрацює з окупантами, засуджено до 12 років ув’язнення

Крим
Колаборант Еміралі Аблаєв, голова Духовного управління мусульман Криму та Севастополя. Фото: ДУМКС

В Україні суд оголосив вирок підконтрольному Кремлю «главі Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя», який активно закликав кримськотатарське населення півострова підтримувати дії РФ. За даними Центру журналістських розслідувань, йдеться про Еміралі Аблаєва.

Як повідомили в прокуратурі Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, у 2022 році Аблаєв, займаючи активну проросійську позицію, публічно закликав кримськотатарське населення півострова до підтримки дій ворога, апелюючи до «перспективного бачення його майбутнього у складі Росії». 

«Виступаючи у пропагандистських медіа, він виправдовував окупацію, транслював ідеї «руського міру» та позитивно висловлювався щодо збройної агресії РФ на території України», – повідомляє прокуратура АРК.

Муфтій закликав аудиторію до «необхідності прояву поваги до російської мови та культури заради балансу міжконфесійних та міжнаціональних відносин», а також толерантного ставлення до російської релігійної конфесії. Крмі того, в етері пропагандистського телеканалу «Крим» Аблаєв заявив про утиски кримських татар українською владою та публічно засудив представників кримськотатарського народу, які виступають проти окупації та залишили півострів.

За активну участь у «воз’єднанні Криму з Росією» засуджений був нагороджений медаллю «За доблестный труд» та орденом «За верность долгу».

Аблаєва заочно засуджено за колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Йому призначено покарання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок оголошено заочно.

Нагадаємо: 

  • В квітні 2023 року прокуратура АРК та міста Севастополя направила до суду обвинувачення щодо підконтрольного Кремлю «глави Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя» Еміралі Аблаєва.
  • У лютому 2023 року Еміралі Аблаєву було повідомлено про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників (ч.3 ст.436-2 КК України) та колабораційній діяльності (ч.6 ст.111-1 КК України).