Клімкін відповів на заяву глави МЗС Угорщини про перегляд Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Влада
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін здивований заявами глави МЗС Угорщини Петера Сиярто, який виступив за перегляд Угоди про асоціацію Україна-ЄС через український закону “Про освіту”.

“Дуже здивований заявами глави МЗС Угорщини про перегляд Угоди про асоціацію. Планую обговорити всі питання 12 жовтня в Будапешті … Для нас перегляд Угоди про асоціацію можливий лише в контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України”, – написав Клімкін на своїй сторінці в Twitter, передає Центр журналістських розслідувань.

Він також підкреслив, що Україна готова до діалогу на всіх рівнях.

Як повідомив раніше постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, експерти Ради Європи позитивно оцінили реформу освіти в Україні.

Раніше Болгарія, Греція, Румунія і Угорщина закликали Україну не вводити в дію положення закону про освіту щодо мови навчання. Вони виступили проти навчання в українських школах тільки державною мовою, а також звернулися до Ради Європи і ОБСЄ через цього закону.

Закон “Про освіту” вступив в силу 28 вересня. Згідно зі статтею 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мова національної меншини вивчати як окрему дисципліну.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін направив закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.