Кабмін затвердив план впровадження накопичувальної пенсійної системи

Влада
субсидии

Кабінет міністрів затвердив план щодо впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на 2017-2018 роки.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з проектом рішення, яке є в розпорядженні у «Інтерфакс-Україна», в першому кварталі 2018 року планується розробити і подати законопроект про визначення розмірів страхових внесків та бази нарахування страхового внеску в систему накопичувального пенсійного забезпечення, який повинен визначити правила і загальні вимоги до програм обов’язкового і добровільного участі в накопичувальній пенсійній системі.

До кінця 2017 планується розробити і внести до парламенту законопроекти про критерії відбору недержавних пенсійних фондів; створення умов для вільного руху капіталів і введення нових фінансових інструментів для інвестування; забезпечення прозорості діяльності та звітності суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення; удосконалення вимог до компаній, які управляють пенсійними активами; визначенні правил відбору та зміни недержавного пенсійного фонду, в якому враховуються внески до накопичувальної пенсійної системи.

До квітня 2018 року в Верховну Раду планується подати законопроекти про гарантування прав учасників накопичувальної пенсійної системи.

Крім того, до 2018 року планується внести в парламент законопроект про перерозподіл повноважень між Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) в сфері регулювання діяльності суб’єктів недержавного пенсійного забезпечення , в тому числі з урахуванням необхідності введення нагляду за діяльністю суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення на підставі оцінки р сков.

11 жовтня набув чинності закон про пенсійну реформу, який передбачає проведення осучаснення пенсій з жовтня і підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року. Закон передбачає введення з 1 січня 2019 року накопичувальної пенсійної системи.