Україна подасть позов до ЄСПЛ проти РФ щодо захисту прав українських політв’язнів

Влада
Европейский суд по правам человека Фото: globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk / ZUMAPRESS.com

Україна протягом двох місяців має намір подати позов проти РФ до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо захисту прав українських політв’язнів.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко агентству Інтерфакс-Україна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Мова йде про захист прав політичних в’язнів. Деталі, з урахуванням того, що ми готуємо доказову базу і текст заяви спільно з нашими міжнародними експертами, яких ми залучили, я не уповноважений поки на цьому етапі розголошувати, щоб цим не скористалися держава-агресор», – сказав Петренко.

Він додав, що звернення буде комплексним і стосуватиметься всіх українських політичних в’язнів, які утримуються в Росії.

«Дуже розраховуємо, щоб ця справа мала ще й практичний політичний характер і дала можливість додаткових інструментів повернення українців з російського полону», – пояснив міністр.

За словами Петренка, це буде окремий позов до ЄСПЛ і його планують подати протягом наступних двох місяців.

Нагадаємо, справу «Україна проти Росії» в ЄСПЛ було розпочато 13 березня 2014 року і стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України.  Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

Всього Україна подала вже п’ять скарг в ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також від відповідальності Росії за події на Донбасі.