Порошенко ввів в дію рішення РНБО про припинення Договору про дружбу з РФ

Влада
санкции

Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 «Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», яким Україна, згідно з пропозиціями Міністерства закордонних справ України, припиняє дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

Тепер МЗС України повинен заявити Російської Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу з РФ відповідно до статті 40 цього Договору та внести в установленому порядку на розгляд президенту України проект закону України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ , повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу президента.

Також, згідно з рішенням РНБО, МЗС має проінформувати ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації про бажання України припинити дію Договору про дружбу з Росією, а також про підстави його припинення.

Представник президента у Верхній Раді України, народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенко» Ірина Луценко під час засідання погоджувальної ради повідомила, що до 30 вересня Російська Федерація буде проінформована нотою МЗС України, а президент України внесений до парламенту відповідний законопроект відповідно до статті 24 закону України «Про міжнародні договори України».

Україна зробить перегляд всієї договірної бази з Російською Федерацією, і вже є план поступового припинення дії міждержавних договорів, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в коментарі журналістам після засідання Євроатлантичного форуму в Києві, повідомляє «Європейська правда».

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною, в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний в 1997 році. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про те, що Україна підійшла досить підготовленою і юридично захищеної до припинення дії Договору про дружбу з РФ. І вже найближчим часом він чекає від МЗС необхідний пакет документів. У квітні він закликав Верховну Раду прийняти рішення про одностороннє припинення дії ряду положень Угоди.