США зробили крок щодо передачі конфіскованих активів РФ Україні

Влада
активов

Комітет у закордонних справах Палати представників американського Конгресу США підтримав більшістю голосів двопартійний законопроєкт про використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні.

“Уповноважити Державного секретаря надати додаткову допомогу Україні з використанням конфіскованих у Центрального банку Російської Федерації активів та інших суверенних активів Російської Федерації, а також для інших цілей”, – йдеться в документі.

Законопроєкт передбачає, що держсекретар спільно з Агентством США з міжнародного розвитку протягом 180 днів після набрання чинності законом має надати відповідним комітетам Конгресу оцінку найбільш нагальних потреб України у відновленні, допомозі в галузі безпеки та гуманітарної допомоги.

Як повідомлялось, у грудні 2022 року омбудсмен України Дмитро Лубінець відкрив на АРМА провадження про порушення права на інформацію у зв’язку з ненаданням переліку російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого 2022 року і передані в управління до АРМА.

У листопаді 2022 року аналітик StateWatch Гліб Канєвський заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар, що влада має перезапустити роботу АРМА, оскільки в нинішньому стані воно не зможе ефективно управляти конфіскованими в Україні російськими активами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter