Нардепа Дубінського арештували у справі про держзраду, відкритою за заявою ЦПК – Шабунін

Влада
Олександр Дубінський на судовому засіданні в Печерському райсуді, Київ, 13.11.2023. Фото: Анна Самара/Суспільне

Докази проти підозрюваного у державній зраді нардепа Олександра Дубінського, якого Печерський райсуд Києва в ніч на 14 листопада арештував на 60 діб, були зібрані у ході розслідування кримінального провадження, відкритого за заявою Центру протидії корупції (ЦПК). Раніше Дубінському також було повідомлено про підозру в організації схеми для виїзду ухилянтів від мобілізації за кордон.

Про це повідомив голова правління ЦПК Віталій Шабунін у Facebook.

«Дубінського закрили за нашою заявою про злочин. На відео з суду адвокат говорить, що ЦПК є заявником. Це дає нам хоч і не великі, але права в цьому провадженні. Ми в ЦПК повною мірою використаємо ці права, щоб сів не лише Дубінський, а всі, хто разом з ним і (Андрієм – ред.) Деркачем відпрацьовували російські інфооперації проти України», – написав Шабунін.

За його словами, через те, що більшість юристів ЦПК добровільно мобілізувалися ще на початку повномасштабного вторгнення, тому Центру протидії корупції «трохи бракує рук для цього приємного завдання».

«Тож ЦПК запрошує юридичні компанії pro bono приєднатися до посадки Дубінського та інших посіпак росіян. Охочі, будь ласка, пишіть в коментах чи мені в дайрект», – додав Шабунін.

13 листопада СБУ проінформувала, що Генпрокурор України повідомив учаснику злочинної організації, народному депутату Олександру Дубінському про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) та ч.1 ст.255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України.

«Служба безпеки та ДБР зібрали докази державної зради з боку народного депутата України, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь РФ. За матеріалами слідства, він мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ). Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ», – йшлося у повідомленні.

Як повідомляє телеканал Суспільне, у ніч на 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави. Засідання проводили в закритому режимі. Нардеп, якого підозрюють у державній зраді, пробуде у СІЗО до 12 січня 2024 року.

Раніше, 3 листопада Дубінському також було повідомлено про підозру в організації схеми для виїзду ухилянтів від мобілізації за кордон.