Через вилучення «військових» ПДФО громади вже скорочують зарплати бюджетникам і готують людей до звільнення – запорізький депутат Ашурбеков

Влада
Аскад Ашурбеков, депутат Запорізької обласної ради і координатор Всеукраїнської асоціації громад по Запорізькій області. Фото: investigator.org.ua

ВР України підтримала у другому читанні та в цілому проект закону про перенаправлення податку на доходи фізичних осіб – військовослужбовців (ПДФО) з місцевих бюджетів до державного, аби збільшити фінансування потреб армії. Прифронтові та окуповані громади Запорізької області терміново переглядають бюджети і попереджають працівників про зменшення зарплат або призупинення трудових відносин.

Про це в інтерв’ю медіацентру «IPC-Південь» повідомив Аскад Ашурбеков, депутат Запорізької обласної ради і координатор Всеукраїнської асоціації громад по Запорізькій області.

У зв’язку з вилученням із місцевих бюджетів надходжень «військового» ПДФО Бердянська, Приморська, Чернігівська громади Запорізької області можуть втратити понад 130 млн гривень на рік. Андрівська та Чернігівська територіальні громади Бердянського району, за прогнозними розрахунками, мають дефіцит бюджету. 

«У зв’язку з цим начальниками військових адміністрацій Бердянського району колегіально було прийнято рішення про встановлення з 1 січня 2024 року розміру оплати простою у розмірі не більше 2/3 тарифної ставки, встановленого працівнику розряду (окладу) для всіх бюджетних установ територіальних громад, які мають фінансовий потенціал. А для тих громад, які мають дефіцит фінансових ресурсів, призупинити трудові відносини», – йдеться у повідомленні Бердянської районної державної адміністрації.

Аскад Ашурбеков, коментуючи ситуацію, каже, що в прифронтових областях – Запорізькій, Харківській, Миколаївській – фіксується трикратний спад економіки, і саме «військовий» ПДФО дозволяв підтримувати життєдіяльність громад на базовому рівні.

«У прифронтових регіонах громади були зацікавлені в тому, щоб військові частини були зареєстровані на їхніх територіях. Це давало збільшення бюджету і можливість направляти частину отриманих від ПДФО коштів на інфраструктуру. Але і військові мали користь, бо громади дуже активно закуповували необхідні для них речі. Тепер у громад не буде коштів на розвиток інфраструктури і ресурсів для допомоги військовим», – сказав Ашурбеков.

Депутат Запорізької облради звертає увагу на ще один важливий фактор – «військовий» ПДФО включає також податок з доходів місцевих працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліції та інших силових структур. Тобто, вилучення цього податку з місцевих бюджетів торкнеться всіх регіонів без винятку.

«На мою думку є сенс робити зональне розділення і не застосовувати до прифронтових регіонах норму вилучення. Бо якраз прифронтові громади найбільше відгукуються на потреби військових та допомагають їм. Так, ймовірно це ускладнить адміністрування податку, але не критично, – пояснив Ашурбеков.

За його словами, Всеукраїнська Асоціація громад також пропонувала «прив’язати» ПДФО до місця реєстрації людини – військові є в кожній громаді, тобто такий крок дасть рівномірність повернення податків по всій країні. Проте саме цей крок не вирішить питання отримання додаткових коштів для  Міноборони.

«Оскільки зараз є дуже великі проблеми з фінансуванням, то треба обирати «з двох зол». На жаль, я не впевнений, що в цих умовах до держави є великий рівень довіри, тож головне завдання: якісно і прозоро використовувати кошти», – резюмував Ашурбеков.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter