Рада ухвалила закон, який забезпечує можливість зберігання військовими репродуктивних клітин у кріобанках

Влада
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 22 листопада ухвалила зміни до деяких законів з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство. Українські військові зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках.

За законопроєкт №8011 у цілому в залі парламенту проголосував 271 народний депутат, повідомив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках. Парламент підтримав в цілому законопроєкт Оксани Дмітрієвої №8011 про створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції», – написав Железняк.

Як зазначається в пояснювальній записці, ухвалення документа підвищить рівень соціальних гарантій захисників і захисниць України, сприятиме захисту їх природніх прав та збереженню генофонду української нації.

Закон передбачає, що у період дії воєнного або надзвичайного стану, в особливий період, а також у разі направлення до іншої країни для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, військовослужбовці матимуть право на безкоштовну участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне батьківство (материнство) шляхом забору, консервації та зберігання репродуктивних клітин, які отримані від військових на випадок втрати репродуктивних функцій унаслідок поранення, травми або контузії.

  • 21 березня 2023 року Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство».