Олену Баран, заступницю головного бухгалтера при управлінні освіти Херсонської міськради суд визнав винною в колабораційній діяльності

Влада
Олена Баран, колаборантка. Фото з соцмереж

Херсонський міський суд 17 листопада виніс вирок Олені Баран, заступниці головного бухгалтера централізованої бухгалтерії при управлінні освіти Херсонської міської ради. Її визнано винною у колабораційній діяльності і позбавлено права обіймати посади в органах влади, пов’язаних з наданням публічних послуг строком на 10 років без конфіскації майна.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Судом встановлено, що Баран Олена Миколаївна, заступниця головного бухгалтера централізованої бухгалтерії при управлінні освіти Херсонської міськради не пізніше 8 серпня 2022 року добровільно погодилась працювати на ворога. Вона працювала на посаді «заместителя главного бухгалтера государственного учреждения Централизованная бухгалтерия учреждений, подведомственных департаменту образования и науки Херсонской области» – незаконно створеного окупаційного органу влади – до 21 жовтня 2022 року.

Суд кваліфікував дії Баран за ч. 2 ст. 111-1 КК України – добровільне зайняття посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території.

Свою винуватість Олена Баран у суді визнала повністю і беззаперечно.

Тож суд визнав її винуватою у вчиненні кримінального правопорушення і призначив їй покарання у виді позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов’язаною з наданням публічних послуг строком на 10 років без конфіскації майна. Вирок суду ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонський міський суд виніс вирок Лідії Альохіній, яка працювала спеціалісткою окупаційного центру зайнятості смт Білозерка на Херсонщині. Її визнано винною в колабораційній діяльності. Жінці заборонено обіймати посади в органах державної влади строком на 10 років. Також суд конфіскував 1/3 частини її особистого майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter