США передадуть Україні 14 комплексів Vampire

Влада
Комплекс VAMPIRE для 70-мм ракет з APKWS від BAE Systems Фото: L3Harris

Цього місяця Україна отримає всі замовлені у США комплекси протидії безпілотникам Vampire. Йдеться про 14 одиниць.

Про це повідомляє Командування Військово-морських сил США.

Зазначається, що у грудні 2023 року завершать постачання Vampire. Ці системи були розроблені для виявлення та перехоплення безпілотників.

Розробка, виробництво та постачання систем проходить у максимально короткі терміни під керівництвом спеціальної Команди розробок точних видів озброєння PMA-242 ВМС США.

«Ми поставили перші чотири системи лише за шість місяців, використовуючи інноваційну стратегію укладання контрактів і старанно працюючи, щоб йти в ногу зі швидким розвитком системи», – заявив заступник керівника програми іноземних продажів Кевін Распет.

ВМС США також повідомляють, що разом з новою партією Vampire повинні надійти перші ракети APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) оснащені безконтактним детонатором. Це станеться найближчими тижнями.

Мобільний зенітно-ракетний комплекс Vampire – відносно нова розробка виробництва компанії L3Harris Technologies. Польові випробування Vampire почалися в 2021 році, а влітку 2022 року компанія продовжила випробування дальності уражання цілей та загальної надійності систем.

Система керованого озброєння зенітного комплексу інтегрує оптико-електронну систему WESCAM MX-10 з тепловізійною та телевізійною камерами, що відповідає за виявлення цілей і наведення, та пускову установку чотирьох 70-мм керованих ракет APKWS виробництва компанії BAE Systems. Ракета оснащена дистанційним детонатором для перехоплення повітряних цілей. Комплекс портативний та може встановлюватись на різні транспортні засоби, включаючи цивільні позашляховики.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter