США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $200 млн: ракети AIM-9M, боєприпаси для HIMARS, ПТРК, снаряди та патрони

Влада
Завантаження у транспортний літак боєприпасів для України на авіабазі ВПС США Дувр, штат Делавер. Фото: defense.gov

Адміністрація президента США Джозефа Байдена оголосила про новий, 53-й пакет військової допомоги Україні на 200 млн доларів. До нього, зокрема, увійшли боєприпаси для HIMARS, ракети для систем ППО AIM-9M, протирадіолокаційні ракети HARM, артилерійські снаряди, ПТРК та патрони для стрілецької зброї.

Про це повідомляється на сайті Пентагону.

«Міністерство оборони оголосило про додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони. Це оголошення є п’ятдесят третім траншем обладнання Адміністрації Байдена, яке буде надано з інвентарних запасів Міністерства оборони для України з серпня 2021 року. Цей пакет включає додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкову зброю та інше обладнання, щоб допомогти Україні протистояти триваючій війні Росії агресії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у цьому пакеті, обсягом 200 млн доларів, використовується допомога, яка була раніше дозволена для України протягом попередніх фінансових років відповідно до повноважень Президента про скорочення коштів (PDA), яка залишилася після процесу переоцінки PDA.

У перелік допомоги увійшли:

ракети для систем ППО AIM-9M;
компоненти системи ППО;
додаткові боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS;
артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM;
ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням TOW;
протитанкові системи Javelin і AT-4;
понад 4 млн патронів до стрілецької зброї;
підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
обладнання для захисту критичної національної інфраструктури;
запчастини, генератори, ремонтне та інше допоміжне обладнання.

«У тісній співпраці зі своїми союзниками та партнерами Сполучені Штати продовжують підтримувати найнагальніші потреби України на полі бою, включно з можливостями, необхідними для захисту українських цивільних осіб та інфраструктури від невпинних повітряних атак Росії. Лідерство США залишається важливим для підтримки коаліційних зусиль приблизно 50 союзників і партнерів, які зараз підтримують Україну. Ця підтримка дозволила українським силам захистити свій суверенітет і незалежність. Вкрай важливо, щоб Конгрес якнайшвидше вжив заходів і ухвалив додатковий запит президента щодо національної безпеки, щоб гарантувати, що Україна зможе консолідувати та розширити свої досягнення на полі бою», – заявили у Міноборони США.

У Пентагоні також наголосили, що безпекова допомога Україні залишається розумною інвестицією в національну безпеку США. «Це стримує потенційну агресію в інших частинах світу, одночасно зміцнюючи нашу оборонно-промислову базу та створюючи висококваліфіковані робочі місця для американського народу», – вказали у відомстві.

Як повідомляє Укрінформ, про виділення нового пакету допомоги Україні у сфері безпеки й оборони Джозеф Байден заявив під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським в Овальному кабінеті Білого дому 12 грудня.

«Я щойно підписав ще одне розпорядження про виділення $200 мільйонів Міністерством оборони (США – ред.)», – сказав Байден.

Він також наголосив на необхідності для Конгресу США ухвалити запит, який містить нове масштабне фінансування для України в той час, як вона продовжує протистояти російській агресії.

Зустріч президентів США та України Джозефа Байдена і Володимира Зеленського у Овальному кабінеті Білого дому, Вашингтон, 12.12.2023. Фото: ukrinform

12 грудня Володимир Зеленський перебував з робочим візитом у Вашингтоні. Він зустрівся, зокрема, з представниками Демократичної і Республіканської партій у Сенаті та Палаті представників американського Конгресу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter