Біржа CoinList сплатить понад мільйон доларів штрафу через обслуговування кримчан в порушення санкцій

Влада

Біржа віртуальної валюти CoinList Markets LLC сплатить 1 мільйон 207 тисяч 830 доларів для врегулювання своєї відповідальності через обробку в порушення санкцій транзацій кримчан.

Про це йдеться в релізі Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

Повідомляється, що у період з 19 квітня 2020 року по 7 травня 2022 року CLM обробив 989 транзакцій від імені користувачів, які постійно проживають на території тимчасово окупованого Росією Криму на загальну суму 1 252 280 доларів США. 

“Зокрема, CLM відкрила 89 рахунків для клієнтів, майже всі з яких вказали «Росію» як країну проживання, але всі вони при відкритті рахунку вказали адреси у Криму, наприклад, вказавши місто у Криму чи вказавши термін «Крим». Тому що «Росія» була надана у полі країни проживання, у цих випадках протоколи скринінгу CLM не змогли
розпізнати, що «Крим» або назва міста в Криму, що була вказана в іншому полі даних, є місцем проживання”, – йдеться у релізі OFAC.

Разом з цим в Управлінні  з контролю за іноземними активами дійшли висновку, що CLM знав або мав підстави знати, що проводить операції від імені осіб, які ймовірно, постійно проживали в Криму, оскільки кожен сам повідомив адресу при відкритті рахунку із зазначенням міста в Криму або слова «Крим».

Таким чином, провівши 989 транзакцій CLM не дотримався своїх зобов’язань щодо дотримання санкцій, тож тепер має сплатити 1 мільйон 207 тисяч 830 доларів.

В CLM також зобов’язались інвестувати 300 тисяч доларів США в додаткові заходи контролю за дотриманням санкцій, включно з посиленим контролем скринінгу та додатковим персоналом із дотримання вимог. 

Coinlist – це найбільша платформа запуску нових криптопроектів та первинної пропозиції токенів. Криптобіржа розпочала роботу у 2017 році та зареєстрована в США (Сан-Франциско, Каліфорнія). Діяльність регулюється SEC – Комісією з цінних паперів США. 

Нагадаємо: 

  • Іспанське головування в Раді ЄС та Європейський парламент завершили переговори щодо закону та досягли згоди по директиві про кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС та конфіскацію майна, нажитого злочинним шляхом.
  • 28 листопада 2022 року Рада ЄС одноголосно ухвалила рішення додати порушення санкцій до списку злочинів ЄС, включених до Договору про функціонування Євросоюзу.