Генштаб ЗСУ заявив про виявлення прослуховування у кабінеті Залужного

Влада
Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних Сил України Фото: РБК

Генеральний штаб ЗСУ офіційно заявив про виявлення прослуховування у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача Валерія Залужного та працівників його апарату.

У Генштабі вказують, що 17 грудня під час планової перевірки приміщень, в одному з місць дислокації було виявлено елементи обладнання для зняття інформації.

Пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача Збройних сил України та працівників Апарату забезпечення його діяльності.

Зазначається, що з метою встановлення обставин вказаної події, її наслідків та осіб до неї причетних, було повідомлено Службу безпеки України.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив інформацію та додав, що прослушка була знайдена не лише в нього.

“Скажу вам так: це те приміщення, яке я мав використовувати сьогодні. В ньому вчора в ході перевірки знайшли (прослушку – ред.)”, – сказав Залужний в коментарі РБК-Україна.

Він також підтвердив, що цей кабінет не був постійним його місцезнаходженням.

“В мене є декілька місць, де я працюю. І от в одному з них це сталося. Я там давненько вже не був. Але ми перевірили і знайшли (прослушку – ред.)”, – розповів головком та додав, що прослушка була знайдена не лише у нього.

На питання, чи може це означати, що в самому Генштабі хтось міг скоїти подібне він сказав: “Ні, з вухами вже давно не працюємо”.

Сам Залужний розцінює цей інцидент “як війну”.

“Все може бути. Слідство доведе, що це було”, – каже головнокомандувач.

Він також розповів, що в цей кабінет він мав прийти сьогодні о 07:00 ранку. І зайшов туди вже після перевірки.

На питання, чи могла там озвучуватися інформація, що становить державну таємницю, то він сказав наступне:

“Це приміщення і раніше використовувалося. Але перерва була досить суттєвою. Тому це просто вже під мою зустріч, мабуть, готувалися”.

Раніше СБУ заявила, що технічний пристрій, який перебував у неробочому стані, було виявлено в одному з потенційних місць дислокації головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

“Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення технічного пристрою в одному з потенційних місць дислокації головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Провадження відкрито за статтею 359 ч.2 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України. Наголошуємо, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а у одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи. За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Даний технічний пристрій буде передано на експертизу”, – йдеться в повідомленні.

  • Війна проти Росії переходить на новий етап та стає «позиційною» війною статичних і виснажливих боїв, тому Україні необхідна перевага в повітрі та на суші, оскільки затяжна війна дасть ворогові можливість нарощувати свій військовий потенціал, про це Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний написав у статті для видання The Economist.