СБУ затримала у Києві за співпрацю з окупантами власника агрохолдингу з Херсощини Дживана Мамояна

Влада
Дживан Мамоян, колаборант. Фото: Facebook

СБУ затримала у Києві власника розташованого на Херсонщині одного з найбільших в Україні агрохолдингів, який після окупації лівобережної частини області перереєстрував його за російськими законами та почав сплачувати податки окупантам. За інформацією видання Liga.net, йдеться про Дживана Мамояна, власника ТОВ «Моріс Каховка», виробничі потужності якого знаходяться у селищі Любимівка під Новою Каховкою.

Про затримання колаборанта повідомляє Служба безпеки України.

«Служба безпеки зібрала доказову базу на засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні, який підозрюється у фінансуванні збройної агресії РФ. Співробітники СБУ затримали фігуранта у квартирі його сина у Києві, де він переховувався та планував втечу до Росії», – йдеться у повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах РФ. Зокрема, ця фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.

«Для цього, у травні 2022 року бізнесмен організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області».
З того часу підприємство фігуранта щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації РФ понад 100 тис. російських рублів як «податки», – додали у спецслужбі.

Крім цього, Зазначається, що агрокомпанія зловмисника є однією з провідних у регіоні фінансових донорів російського «фонду підтримки учасників СВО», який був створений указом президента РФ Владіміра Путіна у квітні 2023 року.

«Також задокументовано, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини. Встановлено, що командування окупаційних угруповань Росії використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки. Серед них – російські самохідні артустановки та реактивні системи залпового вогню, які здійснюють обстріли по території Бериславського району», – додали в СБУ.

Під час обшуків за місцем перебування затриманого у Києві вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з агресором. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Фото: ssu.gov.ua

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Комплексні заходи з викриття і затримання пособника окупантів проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як пише видання Liga.net з посиланням на джерело у правоохоронних органах, йдеться про Дживана Мамояна, директора й власника компанії «Моріс Каховка». У грудні 2022 року в російських реєстрах з’явилася зареєстрована в Любимівці компанія з такою самою назвою і з ним як керівником.

Як повідомлялось, СБУ 3 листопада 2023 року заочно повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 44-річному Олегу Єрмоленку на прізвисько «Мальок», фермеру з села Інгулець Дар’ївської громади Херсонського району. Він підтримував окупантів, допомагав їм облаштовувати блокпости, розміщував російських військових, годував їх, організовував їм розважальну програму і вивозив крадене зерно до окупованого Криму.

58-річний Валерій Салтиков, депутат Херсонської обласної ради від «Європейської солідарності», ексголова Каховської райдержадміністрації і бізнесмен отримав російський паспорт і зареєстрував свій бізнес у окупантів

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter