Швеція збільшить виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України

Влада
Виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів на підприємстві Nammo, Швеція. Фото: nytimes.com

Оборонно-промисловий комплекс Швеції збільшить виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України. Шведський уряд підписав угоду про збільшення виробничих потужностей артилерійських снарядів з виробником боєприпасів Nammo.

Про це повідомляє управління матеріального забезпечення оборони (FMV) Швеції.

Угода стосується інвестицій у збільшення потужностей з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів у Швеції. Заплановані інвестиції частково фінансуються шведською державою та частково Європейським Союзом.

Угода перетворюється на контракт за умови, що ЄС, у конкуренції з іншими проєктними пропозиціями, виділить кошти протягом першого кварталу 2024 року.

«Зараз ми робимо наступний важливий крок щодо прискорення інвестицій у виробничі потужності галузі. Таким чином, ми скорочуємо терміни постачання, збільшуємо можливості підтримки України та водночас зміцнюємо безпеку постачання артилерійських боєприпасів до Швеції та Скандинавії у довгостроковій перспективі», – розповів керівник оперативного відділу FMV Йонас Лоцне.

Як зазначається, ці інвестиції є третім кроком у масштабних зусиллях щодо збільшення виробництва артилерійських боєприпасів та забезпечення постійної підтримки України.

Робота відбувається в рамках Північнєвропейського оборонного співробітництва NORDEFCO і очолюється FMV. З того часу країни Північної Європи уклали договір про співпрацю та зробили замовлення боєприпасів для України.

У Швеції розташований завод із виробництва боєприпасів компанії Nammo, що належить Фінляндії та Норвегії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter