ЄС проводить технічні роботи над пропозиціями про заморожені активи РФ в інтересах України

Влада

Європейський Союз веде технічні роботи по реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів в інтересах України.

Про це заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем на пресконференції після Ради з економічних і фінансових питань у Брюсселі.

За словами Ван Петтегема, Фінансова рада ЄС зосередилася на двох ключових питаннях: на макрофінансовій підтримці України та заморожених активах РФ, які можна використати в інтересах України.

“Щодо заморожених та іммобілізованих активів, ми проаналізували пропозиції Єврокомісії та Високого представника (Жозепа Борреля – ред.), отримані в грудні 2023 року, і підтвердили наші рішучі зобов’язання щодо швидкого їх виконання. Робота на технічному рівні розпочалася, і ми прагнемо досягти швидкого прогресу”, – повідомив бельгійський міністр.

Посадовець пообіцяв, що Бельгія, головуючи нині в Раді, докладатиме зусиль для забезпечення подальшої потужної та передбачуваної фінансової підтримки України.

“У нас сьогодні був дуже конструктивний обмін думками щодо економічних та фінансових наслідків російської агресії проти України. Був круглий стіл, де всі чітко заявили і висловили підтримку Україні”, – додав Ван Петтегем.

Також він розповів, що у Євросоюзі вже завершують роботу над так званим українським фондом, який допоможе продовжити фінансову підтримку для Києва.

Держава досі не має стратегії щодо конфіскації активів російських олігархів і українських діячів часів Януковича, щодо яких запроваджені санкції РНБО. Через це, станом на кінець 2023 року, від стягнутих активів підсанкційних осіб в бюджет надійшло трохи більше 100 мільйонів гривень, в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Гліб Канєвський, керівник аналітичного центру StateWatch.