Німеччина у 2024 році надасть Україні військової допомоги на понад 7 млрд євро

Влада
Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент США Джо Байден у Білому домі. Фото: AP

Німеччина у 2024 році виділить ще понад 7 млрд євро на військову допомогу Україні, а не 4 мільярди, як планувалося раніше.

Про це повідомила пресслужба уряду ФРН за результатами телефонної розмови канцлера ФРН Олафа Шольца із президентом США Джо Байденом, передає DW.

Лідери Німеччини та США у розмові «зазначили про необхідність подальшої фінансової, військової та гуманітарної підтримки України» у той час, як вона продовжує оборонятися від агресії РФ, розповів офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт.

Шольц та Байден також обговорили ситуацію на Близькому Сході, де Ізраїль продовжує військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС у Секторі Гази, та удари Ірану ракетами та дронами по об’єктах в Іраку, Сирії та Пакистані.

США та Німеччина є лідерами за обсягами допомоги, наданої Україні з початку повномасштабного російського вторгнення. Берлін надав Києву військової допомоги вже приблизно на 6 мільярдів євро. У тому числі Німеччина поставила Україні танки Leopard, установки протиповітряної оборони IRIS-T та ракети до них. Наразі у ФРН також обговорюється надання Україні ракет далекого радіусу дії Taurus.

Про те, що уряд Німеччини має намір подвоїти обсяг військової допомоги Україні 2024 року, стало відомо ще у листопаді. Завдяки цьому подвоєнню ФРН збільшить витрати на оборону до 2,1 відсотка свого ВВП і задовольнить таким чином вимогу НАТО.

США, за оцінкою німецького Інституту світової економіки в Кілі (IfW), до кінця 2023 року виділили на військову підтримку України близько 44 мільярдів євро. Однак на початку 2024 року військова допомога Вашингтона Києву тимчасово припинилася через розбіжності у Конгресі між республіканцями та демократами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter