Україна може заборонити будь-яке транспортне сполучення з РФ на 50 років

Влада
госграница Украины, пункт пропуска

Кабінет міністрів України звернеться до Ради національної безпеки і оборони з пропозицією заборонити будь-яке транспортне сполучення з Росією строком на 50 років. Заборона стосуватиметься будь-якого транспортного сполучення з Росією – автомобільного, залізничного, авіаційного та суднохідного.

Про це йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів від 19 січня.

Пропозиції планється підготувати відповідно до закону “Про санкції” у десятиденний строк. 

Згідно з ними, на 50 років РФ буде заборонено:

  • повітряне сполучення з Україною, а також використання повітряного простору України та повітряного простору над відкритим морем, для всіх видів прямих і транзитних польотів повітряних суден, власниками (експлуатантами) яких є юридичні особи – резиденти РФ,
  • в’їзд в Україну автотранспортних засобів (автобусів, вантажних автомобілів), зареєстрованих на території РФ,
  • ввозити на митну територію України в усіх митних режимах залізничного рухомого складу (вагонів усіх видів, локомотивів) для осіб, пов’язаних з державою-агресором, а також рухомого складу, що взятий на облік залізницями РФ.

У внутрішніх водах України буде заборонено плавання та заходження до морських портів України суднам під прапором Російської Федерації та тим, чиїм власником/судновласником є громадяни РФ, юридичні особи, які зареєстровані на території Російської Федерації, юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками, членами чи учасниками (акціонерами) яких є громадяни РФ фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано санкції. 

Також у внутрішні води та порти України не зможуть зайти судна, що здійснювали заходження до портів, розташованих на тимчасово окупованих територіях України та ті, що перебувають під наглядом установи “Російський морський регістр судноплавства” (Russian Maritime Register of Shipping’s) та установи “Російський річковий регістр” (Russian River Register).

Україна не визнаватиме російські кваліфікаційні документи моряків, видані на тимчасово окупованих територіях, а также заборонить громадянам РФ працювати на суднах під прапором України. 

Нагадаємо:

  • Всі пункти пропуску на кордоні з Росією і Білоруссю були зачинені після початку повномасштабного вторгення РФ в Україну. Наразі працює тільки пункт пропуску Колотилівка (РФ) – Покровка (Україна), через який люди з окупованих територій можуть повернутись з РФ до України навіть без наявності всіх необхідних документів для перетину.