Перевізника з Херсонщини Олексія Грибка, який співпрацював з окупантами, суд покарав умовним терміном і повернув йому майно

Влада
Автостанція на окупованій Херсонщині. Фото: ТАСС

Олексія Грибка, власника херсонського ТОВ «Авто-Лайф», яке займається пасажирськими перевезеннями, Херсонський міський суд 26 січня визнав винним у колабораційній діяльності. Він добровільно прийняв умови співпраці з окупаційною владою, дав вказівку підлеглим підготувати документи для незаконної реєстрації підприємства в російській юрисдикції і забезпечував роботу пасажирських автобусів у тимчасово окупованих Херсонській, Запорізькій областях і Криму. За скоєний злочин Олексія Грибко покарано 3 роками позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком 2 роки.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, Грибко Олексій Сергійович, уродженець Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, власник ТОВ «Авто-Лайф» у липні 2022 року добровільно взяв участь у нараді окупаційної адміністрації з перевізниками Херсонщини в захопленому приміщенні ДП «Херсонський облавтодор» за адресою: м. Херсон, вул. Поповича, 23. На цій нараді окупанти закликали присутніх зареєструвати свої підприємства і свою підприємницьку діяльність за вимогами РФ та відкрити рахунки у їхньому «Промсвязьбанку» для сплати податків державі-агресору.

Олексій Грибко погодився з цими вимогами і дав вказівку своїй підлеглій підготувати статутні документи, паспорти маршрутів, розклад руху маршрутів для незаконного органу влади. Заступниця гендиректора ТОВ «Авто-Лайф» виконала наказ власника підприємства, однак співпрацювати з окупаційною владою Херсонщини відмовилась.

У подальшому Олексій Грибко незаконно зареєстрував ТОВ «Авто-Лайф» у російській юрисдикції за назвою ООО «Авто-Лайф» (ЕГРН 1229500003655). Також він здійснював пасажирські перевезення з серпня по жовтень 2022 року за маршрутами Херсон – Запоріжжя до КПВВ «Василівка», Херсон – Керч, Гола Пристань – Кардашинка, Рибальче – Олешки, Гола Пристань – Буркути, Олешки – Залізний Порт, Гола Пристань – Нова Збур’ївка, Гола Пристань – Кохани.

В суду Олексій Грибко повністю визнав свою вину і розкаявся.

Суд визнав його винним у колабораційній діяльності за ч.4 ст.111-1 КК України. І покарав умовно: Олексій Грибко отримав 3 роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком 2 роки. Також йому заборонено обіймати посади, пов’язані зі здійсненням господарської діяльності у сфері пасажирських перевезень строком на 10 років. Грибка мають випустити зі слідчого ізолятора, де він перебував з 7 жовтня 2023 року.

Також суд скасував арешт, накладений на майно Олексія Грибка: 2 квартири, 18 машин і автобусів і корпоративні права ТОВ «Авто-Лайф» зі статутним внеском 1 млн грн. Усе це майно повернуть його власнику.

Вирок суду ще не набрав законної сили.

Як повідомляли «Наш гроші», Олексій Грибко – ексдепутат Голопристанської райради від Партії регіонів. Також він балотувався в депутати Голопристанської райради від «Нашого краю», але не зміг набрати потрібної кількості голосів.

Раніше, будучи депутатом райради від Партії регіонів, Грибко став учасником гучного скандалу: у 2011 році Головавтотрансінспекція виявила в діяльності ТОВ «Авто-Лайф» серйозні порушення і мала позбавити його ліцензії, але завдяки партійним зв’язкам з керівництвом району підприємство продовжувало працювати. Начальнику Головавтотрансінспекції за негативні результати перевірки фірми Грибка пригрозили звільненням і до логічного завершення справа не дійшла.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter