Погодився навіть Орбан. Євросоюз виділяє Україні €50 мільярдів

Влада

Угорський прем’єр Віктор Орбан не став чинити опір виділенню Україні €50 мільярдів Євросоюзом. Рішення про виділення макрофінансової допомоги було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС.

Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.

“Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону”, – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський подякував Мішелю і лідерам ЄС за допомогу.

“Дуже важливо, що рішення було ухвалене всіма 27 лідерами. Це вкотре доводить потужну єдність Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить нашу довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію”, – написав він.

Угорський прем’єр Віктор Орбан раніше заявив, що компроміс полягає в тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, якщо щороку ЄС вирішуватиме, чи продовжуватиме допомогу. Тобто, по суті, це означає можливість для Угорщини щорічно блокувати виділення коштів Україні.

  • 1 лютого у Брюсселі відбувається спеціальна зустріч Європейської ради, одним з головних питань якої було створення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.