Законопроект про мобілізацію містить корупційні ризики – комітет Ради з питань антикорупційної політики

Влада
Британські інструктори навчають військових ЗСУ використовувати гаубиці L119 на полігоні у Британії. Липень 2022 року Фото: Генштаб ЗСУ

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики визнав новий урядовий законопроект про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики, через те, що Кабмін визначатиме, хто з правоохоронних органів буде мати бронь, а кого мають мобілізувати.

Про це повідомила народна депутатка Вікторія Сюмар.

“І що Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника”, – розповіла депутатка.

За словами Сюмар, поки що ТЦК передаватиме дані призовників, які не зробили кабінет, поліції і вона буде виписувати протоколи про порушення.

“Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції… Ми запропонували як його доопрацювати”, – пояснила Сюмар.

Як уточнила Сюмар, фактично Міністерство оборони і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною, бо військовий отримує право лише написати рапорт про звільнення. Водночас рішення кого і коли демобілізувати буде вирішувати ставка Верховного головнокомандувача.

“Але допоки армія є “квитком в один кінець” з декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації щодо служби буде ще менше”, – підсумувала депутатка.