До стеження за Bihus.Info причетний Департамент захисту національної державності СБУ – відео

Влада
СБУ вилучила диски з записами камер у комплексі, де приховано знімали команду Bihus.Info0

У новому відео проєкту розслідувань Bihus.Info йдеться про те, що операція з прослуховування та відеозйомки журналістів велася співробітниками  Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України. Розслідувачі  отримали записи камер відеоспостереження заміського комплексу відпочинку та ідентифікували співробітників СБУ, які незаконно встановлювали приховані камери у номерах журналістів.

“За день до вилазки Bihus.Info в заміський комплекс, свій “корпоратив” там провела цікава компанія персонажів. Вони бронювали будиночки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття і привозили за собою величезні валізи”, – сказав засновник проєкту Денис Бігус.

Він зазначив, що в такому випадку “нахабно переступили кордони законності” і такі дії СБУ загрожують державності України та намаганны дискредитувати діяльність журналістів.

Служба безпеки України 5 лютого повідомила,  що керівництво прийняло кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності після розслідування Bihus.Info про незаконне стеження за журналістами.

СБУ відкрила кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Нагадаємо, що 16 січня 2024 року низка ресурсів поширили  відео із записами телефонних розмов та матеріалами з прихованих камер за участі телеоператорів та водія Bihus.Info. За словами співробітників, які є на відео, воно було змонтоване з записів упродовж декількох місяців. Керівник видання Денис Бігус повідомив у зверненні, що команду прослуховували майже рік. А на території комплексу, де проходив тренінг та корпоратив Bihus.Info, невідомі встановили камери в номерах співробітників також із метою стеження.

  • 17 січня в СБУ повідомили, що розслідують незаконне прослуховування та відеозйомку команди Bihus.Info.
  • Ввечері того ж дня представники СБУ приїхали до комплексу і вилучили носії з записами з камер відеоспостереження.