Зеленський призначив Сирського Головнокомандувачем ЗСУ замість Залужного

Влада
Олександр Сирський, Головнокомандувач ЗСУ. Фото: facebook.com/UALandForces

Президент Володимир Зеленський 8 лютого призначив командувача Сухопутних сил ЗСУ Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних сил України. Про своє рішення глава держави повідомив після зустрічі з Валерієм Залужним.

Про це Зеленський проінформував у відеозверненні до українців, опублікованому у соцмережах.

Він розповів, що сьогодні зустрівся з Залужним та подякував «за кожну перемогу, яких ми досягли разом і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі».

«Відверто поговорили сьогодні про те, що потребує змін в армії. Термінових змін. Я запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді Української держави. Буду вдячний за його згоду», – додав Зеленський.

Він також заявив, що відсьогодні до керівництва ЗСУ приступає нова управлінська команда та що провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

«Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції. Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», – сказав президент.

Крім того, він додав, що сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським, досвід яких має бути на службі державі.

«2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі нашої оборони, якою є Збройні Сили України», – заявив глава держави.

В свою чергу Валерій Залужний також повідомив у соцмережах про свою зустріч із Зеленським.

«Щойно ми зустрілись з Верховним Головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова. Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних Силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх. Українці обовʼязково переможуть», – зазначив Залужний.

Пізніше на президентському сайті були опубліковані указ №59/2024 про звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України та указ №60/2024 про призначення на неї Олександа Сирського.

Нагадаємо: