Швеція передає рекордний пакет військової допомоги Україні на $683 млн: десантні катери, ПЗРК, снаряди та гранатомети

Влада
Шведські десантно-штурмові катери класу Stridsbåt 90 (CB90). Фото: saab.com

Уряд Швеції надасть Україні рекордний пакет військової допомоги на суму 7,1 млрд шведських крон (близько 683 млн доларів). До нього, зокрема увійдуть десантні катери, підводна зброя, ПЗРК RBS 70, гранатомети, ПТРК TOW та снаряди.

Про це повідомив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, передає шведський мовник SVT.

За його словами, цей 15-й пакет військової допомоги стане найбільшим з тих, що Швеція надала Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії два роки тому.

За словами Йонсона, новий пакет підтримки розроблено відповідно до потреб України.

«Оскільки ми не маємо необмежених ресурсів у нашій власній військовій організації, важливо створити умови для доставки нововиробленої оборонної техніки», – сказав міністр.

Новий пакет допомоги від Швеції включає:

10 десантно-штурмових катерів класу Stridsbåt 90 (CB90);
20 десантних катерів Gruppbåt;
Підводна зброя, зокрема, міни та торпеди;
Переносні зенітні ракетні комплекси RBS70;
Протитанкові комплекси TOW;
Гранатомети та боєприпаси до них;
Артилерійські боєприпаси;
Ручні гранати;
Гранатомети Carl Gustaf;
Медичне обладнання;
Машини швидкої допомоги;

Також уряд Швеції виділить 1 млрд шведських крон (96,2 млн доларів) на закупівлю військової техніки через різні фонди, а також 1 млрд крон на замовлення нових бойових машин піхоти Stridsfordon 90 (CV90) для України.

Бойова машина піхоти CV90 93-ї ОМБр ЗС України. Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Крім того, в рамках цього пакету Швеція профінансує на 400 мільйонів крон різні освітні ініціативи для українців.

Разом з попередніми пакетами, які вже були надані Україні, Швеція вже надала допомоги Києву загалом вже на понад 30 мільярдів шведських крон (2,88 млрд доларів).

Катер Stridsbåt 90 – це клас швидкісних 15-метрових військових штурмових катерів. Вони можуть використовуватись для швидкої доставки десанту (21 десантник) або встановлення морських мін.

Десантнмй катер Gruppbåt – це 8-метровий швидкісний катер, також відомий як G-bot. Він може доставляти до 8 десантників.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter