Бердянець Кирило Койнов здавав патріотів ефесбешнику «Холері» і намагався схилити до зради брата, який служить у ЗСУ

Влада
Кирило Койнов Фото: скріншот з відео
Кирило Койнов Фото: скріншот з відео

Мешканець Бердянська Кирило Койнов здавав росіянам патріотів з рідного міста, а також збирав та передавав дані про розташування українських військових та техніки. До співпраці з ворогом намагався завербувати брата, який служить в ЗСУ. Тепер отримав заочний вирок за державну зраду – 15 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Жовтневого районного суду м.Запоріжжя.

У липні 2022 року в окупованому Бердянську 22-річний Кирило Койнов зайняв посаду помічника з питань комунікації з населенням гауляйтера Бердянська та розпочав співпрацю з представником російських спецслужб з позивним “Холера”. 

Хлопець виконував накази співробітнику ФСБ РФ, шукав місцевих, згодних перейти на бік ворога, і здавав тих, хто готовий чинити спротив. А також збирав інформацію про місця розташування підрозділів ЗСУ, в тому числі, тренувальних баз і таборів, щоб навести на них російські ракети.

Дізнатися більше про тренувальні табори він намагався через свого брата по матері – військовослужбовця ЗСУ, який на той час перебував на лікуванні у Запоріжжі, але мав відправитися на навчання в такий табір. 

Койнов, не приховуючи своєї співпраці з окупантами та обіцяючи евакуацію на ТОТ та  “нове і веселе життя” у захопленому Бердянську, схиляв брата до зради –  просив передати координати тренувального табору, а також дані та фото будь-якого військового об`єкта або військової частини в Запоріжжі.

Брат про свого допитливого родича повідомив СБУ.  Українські спецпризначенці передали Койнову геолокацію та фото підробленого “тренувального табору”, організованого на закинутій фермі. Обрали для фейкового табору територію віддалену від населених пунктів, щоб російські ракети не зачепили цивільних, а також від кордону з РФ, щоб окупанти не могли перевірити інформацію.

20 та 23 серпня за координатами переданими Койнову ворог ударив “Калібрами” та “Іскандерами”. Ракети збито, ніхто не постраждав.

Також Койнов передавав “Холері” інформацію про мешканців Бердянська, які становлять потенційну загрозу окупаційній владі та збройним формуванням РФ, наприклад, документи, фото та аналітичні довідки про місцевого підприємця та проукраїнського активіста, який заснував «Самооборону Бердянська», його родину та бізнес.

Також Койнов створив Telegram-бот для збору інформації.

«У меня есть предложение как можно вычислить и поймать за неделю людей, которые передают информацию Украине. Ставят метки, фотографируют воен. технику, порт и тд., или могут вести диверсионую деятельность», – написав він “Холері” і отримав схвалення: «Красавчик», «Отлично». 

Цікаво, що адвокат, призначений державою, зауважив суду, що Койнов міг піти на співпрацю під тиском, адже його нібито утримували у “Бердянській виправній колонії”. Проте це спростовано розмовою з братом, де Койнов сам заперечував факт утримання на території колонії, та пояснював, що його доставили до райвідділу, провели опитування та відпустили

Колегія суддів визнала Кирила Койнова винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада) та призначила йому покарання у вигляді п`ятнадцяти  років позбавлення волі з конфіскацією усього належному йому на праві власності майна.