Отримала підозру вчителька з Костянтинівки Анастасія Курганова, яка впроваджувала «кадетські класи» Росгвардії на Запоріжчині

Влада
Анастасія Курганова, колаборантка. Фото: скріншот відео

Поліцейські повідомили про підозру в колабораціонізмі Анастасії Кургановій, вчительці математики з Костянтинівки, про яку писав ЦЖР. Жінка пішла на співпрацю з ворогом, очолила школу в рідному селі та створила перший на ТОТ Запорізької області «кадетський клас» Росгвардії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Запорізької обласної прокуратури.

Анастасія Курганова працювала в Костянтинівці вчителькою математики. Після окупації  Мелітопольщини погодилася на співпрацю з ворогом і очолила незаконно створене на базі української школи «Государственное казенное учреждение – общеобразовательная организация Запорожской области «Константиновская средняя общеобразовательная школа №1». 

Жінка впроваджувала в навчальний процес російські освітні стандарти, а також за підтримки представників окупаційної адміністрації та росгвардійців створила на базі навчального закладу перший на Запоріжчині кадетський клас.

Підписанти «угоди» про створення кадетських класів на нових ТОТ (зліва направо): Руслан Слєпцов, Галина Данильченко, Олена Шапурова, Анастасія Курганова, Станіслав Крутянський. Фото з соцмережі

Кадети брали участь у пропагандистських заходах, навчалися поводженню зі зброєю та стройовій підготовці, а також разом з іншими школярами, відвідували так звані «Уроки мужності», де дітям доносять пропагандистські наративи.

Все це відбувалося за безпосередньої участі кураторів – представників Росгвардії, які опікуються такими пропагандистсько-мілітарними класами на Запоріжжі та виховують собі кадри на майбутнє.

«[Діти] поповнять найближчим часом ряди Росгвардії, вступлять на пільгових умовах до вишів військ національної гвардії і стануть найближчим часом достойними офіцерами», – заявляв під час відкриття класу офіцер управління Росгвардії з позивним «Союз».

Працівники слідчого відділу Мелітопольського райуправління поліції ГУНП в Запорізькій області зібрали докази протиправної діяльності та заочно повідомили їй про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.ч. 3, 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ.  Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter