Довічне з конфіскацією. Поліцейський охорони Денис Польський з Нової Каховки визнаний винним у державній зраді

Влада
Біляївський районний суд Одеської області і поліцейський-зрадник Денис Польский. Фото: bl.od.court.gov.ua і соцмережі

Денис Польський з Нової Каховки, поліцейський взводу охорони об’єктів та публічної безпеки Каховського районного відділу управління поліції охорони в перші ж дні великої війни перейшов на бік ворога. Він став працювати в окупаційній поліції в Генічеську, стояв на блокпостах разом із загарбниками, обшукував людей і знущався над ними. Коли ж йому оголосили підозру в державній зраді, Польський зібрався тікати до Євросоюзу і отримувати там статус біженця.

Про це з посиланням на вирок Біляївського районного суду Одеської області від 28 лютого повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, 33-річний Польський Денис Вікторович з Нової Каховки Херсонської області, який працював у Каховському райвідділі управління поліції охорони, вже 25 лютого 2022 року зрадив присязі і перейшов на бік ворога. З перших днів великої війни він ніс службу на користь окупантів на блокпостах з представниками Росгвардії і російського «ОМОНу» в Генічеську.

Також Польський пішов до незаконно створеної загарбниками «народной милиции», яка пізніше перетворилася на окупаційний Генічеський райвідділ поліції.

Працівники окупаційної поліції Генічеська н Херсонщині.

Про злочини Дениса Польського в суді розповіли чотири свідки. За словами одного з них, він бачив як Польський їздив по Генічеську з окупантами, патрулював з ними, доставляв до захопленого райвідділу поліції затриманих людей.

Інший свідок, який працював у Генічеському райвідділі поліції, сказав у суді, як 28 лютого 2022 року працівники управління поліції охорони, які перейшли на бік ворога, тероризували його колег, погрожували їм зброєю, клали їх обличчям до підлоги і по черзі заводили до «старшого» для обговорення пропозицій співпраці з ворогом.

«Там були Денис Польський і ще чотири працівники управління поліції охорони, які перейшли на бік окупантів. Вони заявляли, що «Росія в Генічеськ прийшла надовго і залишиться тут», пропонували велику зарплату та інші привілеї. Працівники Генічеського райвідділу поліції після того на роботу не виходили, а ось співробітники поліції охорони продовжили свою діяльність на ворога», – сказав свідок.

Всі ці зрадники з поліції охорони в перші місяці окупації несли «службу» без розпізнавальних знаків, але в українській формі, яку видала їм держава.

В суді також з’ясувалось, що після повідомлення йому про підозру Денис Польський зібрався виїжджати з окупації до Грузії, аби переїхати до однієї з країн Євросоюзу і отримати там статус біженця. Чи вдалося йому здійснити ці наміри, невідомо.

Біляївський районний суд Одеської області визнав Дениса Польського винним у державній зраді – за ч. 2 ст. 111 КК України. Вирок – довічне позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Оскільки вирок винесений за відсутності обвинуваченого, строк відбування покарання рахуватиметься з моменту його фактичного затримання.

Як повідомляв ЦЖР, В’ячеслав Рожук, який працював старшим інспектором відділу нагляду і безпеки херсонської ДУ «Північна виправна колонія №90» і перейшов на бік ворога, визнаний винним у державній зраді і колабораційній діяльності. 23 лютого колегія суддів Шевченківського районного суду м. Чернівці винесла йому вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter