Адвокатці Діані Рудь, яка стала окупаційною «суддею» та виносила вироки патріотам з Мелітополя, повідомили про підозру в колабораціонізмі

Влада
Будівля окупаційного «Мелітопольського міжрайонного суду». Фото: РИА-Мелитополь

Адвокатка з Мелітополя Діана Рудь, про яку писав ЦЖР, пішла працювати в окупаційний «районний суд» та винесла вирок дружині учасника АТО за проукраїнську позицію. За ції дії Запорізька обласна прокуратура повідомила Рудь про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри, опублікованої на сайті Офісу Генерального прокурора.

Діюча адвокатка з Мелітополя, колишня помічниця голови суду Діана Рудь однією з перших пішла на співпрацю з ворогом. Юристка з 12-річним стажем не пізніше листопада 2022 року почала працювати в незаконно створеному «Мелітопольскому районному суді», де отримувала 280 тисяч рублів на місяць.

Як вказано в тексті підозри, 14 квітня 2023 року Рудь винесла вирок дружині військовослужбовця Збройних сил України у сфальсифікований кримінальній справі з метою покарання за відкриту проукраїнську позицію. Жінку судили за ст.205.6 Кримінального кодексу РФ, за «неповідомлення про злочин», та оштрафували на 30 тисяч рублів.

В липні 2023 року Діана Рудь отримала рекомендацію від російської Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а в серпні офіційно була призначена на посаду судді «Мелитопольского межрайонного суда», створеного окупантами. 

Рудь підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст. 111-1 ККУ (добровільне зайняття посади у незаконних судових органах, створених на тимчасово окупованій території). Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter