Польща не вважає вибори президента РФ законними, у Литві назвали їх фальсифікацією, а в Естонії – не легітимними

Влада
Голосування під час виборів президента РФ на виборчій дільниці у Санкт-Петербурзі, Росія, 17.03.2024. Фото: AP

Польща не вважає що вибори президента РФ 15-17 березня законними, вільними та чесними, оскільки вони були проведені з порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Литва вважає їх фальсифікацією, оскільки ця процедура не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону. В Естонії російські вибори вважають нелегітимними, бо вони не були демократичним процесом.

«Президентські вибори в Росії не можна вважати законними, вільними та чесними. 15-17 березня 2024 року в Росії відбулися так звані президентські вибори. Голосування проходило в умовах найжорстокіших репресій проти населення, що унеможливило вільний демократичний вибір», – йдеться у заяві міністерства закордонних справ Польщі.

Зазначається, що всупереч міжнародному праву, «вибори» були організовані і на тимчасово окупованих територіях України: в Автономній Республіці Крим та Севастополі, а також на території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Голосування також проводилося в молдавському Придністров’ї та регіонах Цхінвал/Південна Осетія та Абхазія, що належать Грузії. «Таким чином організовані «вибори» не можна вважати законними, вільними та чесними», – зазначили у польському МЗС.

Послідовне запровадження репресивного законодавства, що обмежує громадянські свободи та права, у тому числі політичні, військова цензура, політично мотивовані кримінальні справи та недопуск до участі у виборах кандидатів, які виражають антивоєнні погляди, означає, що ці «вибори» не можуть вважатися ні вільними, ні вільними, ні чесними.

Особливого засудження, йдеться у заяві, заслуговують незаконні рішення кремлівської влади про проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України. Це порушення міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об’єднаних Націй, і не може розглядатися інакше як чергова спроба підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

«Польща не визнає організацію та результати «виборів» на цих територіях. Росія має понести відповідальність за їх організацію та проведення на українських територіях. Польща незмінно підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах», – наголошується у заяві.

Литва вважає фальсифікацією президентські «вибори» у Росії, оскільки ця процедура не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону, заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, якого цитує пресслужба МЗС.

За його словами, у Росії відбулися не вибори, а процедура імітації голосування в умовах безпрецедентних обмежень громадянських та політичних прав.

«Закон не може виникнути з несправедливості, а легітимність, шанована в міжнародному просторі, не може виникнути з примусу, гноблення та підробки», – наголосив Ландсбергіс.

Він зазначив, що Литва вважає «вибори» президента РФ фальсифікованою процедурою, яка більше схожа на «трагічний фарс».

«Ця процедура не була ні справедливою, ні вільною, вона не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону», – додав литовський дипломат.

Як заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна, вибори в РФ не були демократичним процесом, передає Європейська правда.

«Вчора у Росії відбулись деякі дії, вони називають це «виборами». Але це не були вибори. Те, що ми бачили, не було демократичним виборчим процесом», – сказав Цахкна.

Він наголосив, що це було «номінування Путіна» лідером Росії. Цахкна переконаний, що Путін повинен понести відповідальність як воєнний злочинець у Гаазі.

«Це не були легітимні вибори. Легітимне місце Путіна – бути в Гаазі як воєнний злочинець. Порушення міжнародного права із проведенням так званих «виборів» на окупованих територіях, примушування людей до участі у так званих «виборах»… ми розуміємо, що це фарс», – додав міністр.

  • Центральна виборча комісія Росії заявила, що за підсумками опрацювання 100% «виборчих протоколів» Владімір Путін переміг на «виборах» президента РФ з 87,28% голосів виборців. На другому місці опинився Ніколай Харитонов (КПРФ) – 4,31%, на третьому – Владіслав Даванков («Нові люди») – 3,85%, на четвертому – Лєонід Слуцкій (ЛДПР) із 3,2%. За інформацією ЦВК, загальна явка виборців на виборах президента Росії стала рекордною за всю історію президентських кампаній у країні з 1991 року та становила 77,44%.