РФ використовує криптовалюту, щоб уникнути санкцій США та закуповувати запчастини для дронів – The Wall Street Journal

Влада

Російські посередники використовують криптовалюту, щоб уникнути санкцій США та закуповувати запчастини для дронів та іншого високотехнологічного обладнання.

Про це пише The Wall Street Journal.

“Для воєнної машини Володимира Путіна криптовалюта Tether стала незамінною. Вона допомагає російським компаніям обходити західні санкції й закуповувати так звані товари подвійного призначення, які йдуть на безпілотники та інше високотехнологічне обладнання. Імпортери, які працюють з такими товарами, здійснюють перекази в рублях на російські банківські рахунки, якими керують посередники, що конвертують рублі в tether і виплачують місцеву валюту своїм іноземним постачальникам у таких країнах, як Китай та Близький Схід”, – йдеться в матеріалі.

The WSJ наводить один із прикладів щодо того, як російські імпортери використовують tether для оминання санкцій. Російський контрабандист у Китаї Андрій Звєрєв отримав запит від концерну “Калашников” на електрозапчастини для безпілотників. Наприкінці 2022 року Звєрєв передав замовлення дистриб’ютору електроніки в Гонконзі. Однак США намагалися перервати такі угоди, і навіть китайські банки, які остерігалися санкцій, блокували платежі з Росії.

“Рішення: Звєрєв використовував криптовалюту tether, щоб переказати мільйони доларів коштів від “Калашникова” постачальнику”, – зазначає видання. Через кілька місяців, Звєрєв, описуючи транзакцію, запропонував групі росіян таку ж послугу, зазначаючи, що може доставити “все необхідне для винищення один одного”. Оплата, зазначив він, “в ідеалі криптовалютою, звичайно”, – пишуть журналісти WSJ.

Зазначається, що tether – це стейблкоін, тобто криптовалюта, яка, зазвичай, відстежує курс твердої валюти для стабілізації своєї вартості.

“Міністерство фінансів США вимагає від Конгресу ухвалити закон, який надасть йому можливість блокувати транзакції в деномінованих у доларах США стейблкоінах, таких як tether. Минулого тижня міністерство внесло до чорного списку московську компанію, яка співпрацювала із підсанкційним російським банком для здійснення платежів за допомогою tether”, — пише американське видання. “Росія все частіше звертається до альтернативних платіжних механізмів, щоб обійти санкції США і продовжувати фінансувати свою війну проти України”, — цитує WSJ заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайана Нельсона.

Індійські НПЗ відмовилися приймати російську нафту на танкерах «Совкомфлоту», порушення чи обхід санкцій – тепер кримінальний злочин у ЄС, нові обмеження щодо російських пропагандистів.

Наталя Кокоріна розкаже, які санкції до РФ застосували США і ЄС у березні 2024 року.