Віктор Борідко, який очолював дільничний виборчком у окупантів у Новій Каховці, отримав від СБУ підозру

Влада
Віктор Борідко, колаборант. Фото з соцмережі

57-річний мешканець Нової Каховки Віктор Борідко 2 квітня отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Він очолював незаконну дільничну виборчу комісію №518. Борідко вербував людей для участі в так званому «референдумі» загарбників у вересні 2022 року і ходив з урною для «голосування».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднену підозру.

57-річний Борідко Віктор Миколайович, за словами мешканців Нової Каховки, з самого початку окупації перейшов на бік ворога. У вересні 2022 року він ходив з урною для голосування за «приєднання» Херсонщини до РФ і вербував людей для участі у так званому «референдумі».

Слідчі встановили, що Борідко очолив окупаційну дільничну виборчу комісію №518, яка розмістилась у приміщеннях захопленого комунального підприємства «Теплові мережі» Новокаховської міської ради.

Віктор Борідко формував склад цієї комісії і списки так званих виборців, рахував отримані бюлетені і розміщував у місті незаконні агітаційні матеріали.

Віктор Борідко (позначений червоним) біля урни для голосування на «референдумі» у вересні 2022 року. Фото з соцмережі

Борідко – уродженець села Верби Нижньосірогозької громади Генічеського району, давно проживає в Новій Каховці.

У 2019 році він був заступником голови окружної виборчої комісії №184 з центром у Новій Каховці від тодішнього кандидата в президенти України, проросійського політика Євгена Мураєва.

Згодом Віктор Борідко очолював окружну виборчу комісію №184 від проросійської «ОПЗЖ». Наприкінці вересня 2021 року його включили до складу цієї ОВК від партії «Українська стратегія Гройсмана», однак вже 1 жовтня 2021 року представники цієї партії замінили Борідка на іншу людину.

За скоєний злочин Віктору Борідко заочно повідомили підозру в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. В разі доведення вини він може сісти за ґрати на 10 років з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, 47-річний Артур Данила, колишній співробітник СБУ, підполковник з Криму, який ще в 2014 році перейшов на бік ворога, під час тимчасової окупації Херсона допитував і катував викрадених людей. За скоєний злочин Національна поліція України 29 березня заочно повідомила йому підозру в державній зраді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter