Історичний центр Нової Каховки отримав статус пам’ятки містобудування та монументального мистецтва національного значення

Влада
Вид на історичний центр Нової Каховки. Фото: tripmustgoon.com

Кабінет Міністрів України надав забудові історичного центру Нової Каховки на Херсонщині категорію пам’ятки національного значення. З 2017 року вона мала статус пам’ятки місцевого значення, що вже тоді викликало величезний супротив влади міста. Остання навіть намагалась домогтися скасування відповідного наказу Мінкульту.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Постанова Кабінету Міністрів України про зміну категорії пам’ятки «Забудова історичного центру міста Нова Каховка» підписана 15 березня 2024 року.

Віднині вся забудова в історичному центрі Нової Каховки в межах паркової зони, стадіону «Енергія» та забудови проспекту Дніпровського, вулиць Маяковського, Героїв України і Першотравневої має статус пам’ятки містобудування та монументального мистецтва національного значення з охоронним номером 210035.

Попередній статус пам’ятки місцевого значення історична забудова в центрі Нової Каховки отримала 16 квітня 2017 року наказом Мінкульту №332, за поданням Київського науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень від 2014 року – нині це Український державний інститут культурної спадщини. 

Тоді це викликало супротив міської влади на чолі з міським головою Володимиром Коваленком. Міськрада зверталася до Мінкульту з проханням роз’яснити, як можна виключити місто з переліку пам’яток. Своє бажання вона мотивувала тим, що при визначенні цього статусу нібито з представниками влади ніхто не радився.

Місцеві активісти з виступали за надання місту статусу пам’ятки національного значення. Супротив же з боку влади вони пояснювали бажанням перебудувати історичний центр Нової Каховки на власний розсуд, збудувавши там нові багатоповерхівки на місці знесених старих кварталів.

Як відомо, Нова Каховка знаходиться в російській окупації з 24 лютого 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter