Адвокат Костиря з Мелітополя, який пішов працювати в окупаційний суд, отримав підозру в колабораційній діяльності

Влада
Денис Костиря, колаборант Фото: evocation.info

Денис Костиря з Мелітополя, про якого писав ЦЖР, одним з перших пішов працювати в окупаційний суд, створений росіянами в захопленому Мелітополі. Генеральна прокуратура повідомила Костирі про підозру в колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри, опублікований Офісом Генерального прокурора.

За даними правоохоронців, у 2023-му Денис Костиря, який має вищу юридичну освіту і до відкритого вторгнення РФ вів адвокатську діяльність, подав до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ документи кандидата на посаду судді. 

Не пізніше 14 липня 2023 року його призначили суддею в «Мелитопольский межрайонный суд Запорожской области».

Але на співпрацю з ворогом Костиря пішов раніше. За даними ЦЖР, він вже у лютому 2023  року був виконуючим обов’язки окупаційного голови «Мелітопольського районного суду». 

Дениса Костирю підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст 111-1 КК України – добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових органах, створених на тимчасово окупованій території. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Детальніше про те, ким Росія комплектує незаконні судові органи Півдня України, читайте в матеріалі ЦЖР “А судді хто”.