Парламентський комітет Швейцарії підтримав оборонний пакет із допомогою Україні на $5,5 мільярда

Влада

Парламентський комітет Швейцарії проголосував за виділення 5 мільярдів швейцарських франків – $5,5 мільярда – на допомогу Україні в межах ширшого пакета заходів, спрямованих на підвищення обороноспроможності нейтральної країни.

Про це повідомляє Reuters.

За підтримки законодавців від лівоцентристських та правоцентристських партій комітет з безпеки верхньої палати парламенту Швейцарії схвалив пакет заходів щодо виділення додатково на потреби армії країни 10,1 мільярда франків разом із допомогою Україні.

План, який ще має пройти ряд парламентських перевірок, перш ніж стане законом, був ухвалений вісьмома голосами проти п’яти.

У заяві парламенту наголошується, що багатомільярдний пакет був запланований як надзвичайний внесок у забезпечення безпеки Швейцарії та «миру в Європі» у зв’язку з війною, яку Росія веде проти України.

Частина пакета для України спрямована на підтримку відбудови та ремонт інфраструктури.

Видання зазначає, що Швейцарію чинять тиск західні союзники, вимагаючи від неї більше допомоги Україні, тоді як праві націоналісти в парламенті наполягають на збереженні суворого нейтралітету.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter