Австралія виділяє для України новий пакет допомоги на $100 млн: ПЗРК та безпілотники

Влада
Віцепрем’єр - міністр оборони Австралії Річард Марлз та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото: kmu.gov.ua

Австралія виділяє для України новий пакет військової допомоги на 100 млн доларів. Половина цієї суми піде на шведські переносні зенітно-ракетні комплекси RBS70, ще 30 млн доларів – на безпілотники.

Про це стало відомо під час зустрічі у Львові віцепрем’єра – міністра оборони Австралії Річарда Марлза та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Як зазначається, половина цієї суми буде спрямована на велику партію ПЗРК. Понад 30 млн доларів – на безпілотники в межах «коаліції дронів», а решта суми – на інші військові потреби.

Крім того, Австралія передасть Україні боєприпаси класу «повітря-земля».

«Сьогодні з паном Річардом Марлзом ми обговорили широке коло питань стратегічної співпраці. Впевнений, що наше партнерство є довгостроковим і має величезні перспективи розвитку», — відзначив Шмигаль.

Загалом підтримка Австралією України вже складає понад 655 млн доларів, з них 540 млн доларів – це саме військова допомога.

У спільній заяві для преси Шмигаль уточнив, що Австралія передасть Україні шведські ПЗРК RBS70.

В свою чергу Річард Марлз сказав, що зі 100 млн доларів 50 млн підуть на системи протиповітряної оборони ближнього радіусу дії, 30 млн доларів – на закупівлю безпілотників для українських військових, а ще 15 млн доларів – на обладнання, включаючи шоломи, надувні човни, противогази та електрогенератори.

«Україна та її народ пережили більше двох років повномасштабного вторгнення Росії, але їхній дух залишається сильним. Австралія буде залишаться з Україною так довго, щоб Україна перемогла у цій війні», – сказав Марлз.

Шведський переносний зенітно-ракетний комплекс RBS70. Фото: армія Чехії / Twitter

ПЗРК RBS70 – переносний зенітний ракетний комплекс шведського виробництва ближнього радіуса дії. Його ракета рухається за випромінюванням лазера: він створює коридор, яким вона летить. Ракета рухається із надзвуковою швидкістю М=1,6. Ракети мають ефективну дальність ураження до 8 км та до 5 км по висоті.

Раніше в рамках військової допомоги Австралія передала Україні бронетранспортери M113AS4, бронеавтомобілі Bushmaster, 155-мм причіпні гаубиці М777 та багато іншого обладнання.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter