Військова допомога США вже почала надходити – Зеленський

Влада
Завантаження у транспортний літак боєприпасів для України на авіабазі ВПС США Дувр, штат Делавер. Фото: defense.gov

Допомога із ухваленого США військового пакету вже почала надходити в Україну.

Про це повідомив Президент Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві.

«Дещо вже почало надходити, в деталях не буду казати, що конкретно. На жаль, поки що не все для того, щоб наповнити нашу армію і укомплектувати відповідну кількість бригад», – сказав Зеленський.

Він висловився також з приводу важливості підписання безпекових угод.

«Що стосується документів щодо гарантій безпеки, вони нам дійсно дуже сильно допомогли. Особливо допомогли в той час, коли ми очікували підтримки від Сполучених Штатів Америки. Я думаю, що ви розумієте вартість протиповітряної оборони. Протягом останніх шести місяців системи, або іноді й деталі від відповідних систем, надходили завдяки фінансуванню, яке було передбачене дев’ятьма угодами про гарантії безпеки», – розповів Зеленський.

Адміністрація президента США Джозефа Байдена оголосила про надання Україні нового найбільшого пакету військової допомоги вартістю у 6 млрд доларів. На ці кошти озброєння буде замовлено в американської промисловості.

Як повідомлялось, 24 квітня 2024 року Міноборони США після підписання президентом Джо Байденом закону про допомогу Україні на 61 млрд доларів оголосило про надання пакету допомоги України в галузі безпеки та оборони на 1 млрд доларів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter