Зеленський та Столтенберг обговорили ідею про фонд на 100 мільярдів для України

Влада

Україна схвалює ідею генсека НАТО щодо створення спецфонду Альянсу обсягом 100 млрд євро для підтримки української оборони, але зацікавлена ​​у деталях функціонування такого фонду.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський після зустрічі із генсеком НАТО у Києві.

Зеленський повідомив, що вони з Єнсом Столтенбергом у Києві обговорювали, серед іншого, ідею генсека про створення спецфонду НАТО для підтримки України обсягом 100 млрд євро* терміном на п’ять років (зазначимо, що раніше суму називали в доларах США).

“У союзників справді є можливість втілити в життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які зазначені нашими угодами щодо гарантій безпеки”, – зазначив Зеленський.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків на суму 100 млрд доларів протягом п’яти років для України в рамках пакету, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у Вашингтон.

  • Перші поставки артилерійських боєприпасів в Україну за «снарядною» ініціативою уряду Чеської Республіки очікуються наприкінці травня – на початку червня поточного року. Поставка цих боєприпасів є складовою двоєдиного завдання ЄС у прискоренні в Україну артилерійських боєприпасів та спроможностей протиповітряної оборони.