За виправдовування збройної агресії суд виніс вирок пенсіонеру Миколі Макаренку з Херсона

Влада
Фото: facebook.com/khersonmisksud

3 роки 3 місяці позбавлення волі з випробувальним терміном в 1 рік. Такий вирок пенсіонеру Миколі Макаренку 23 квітня виніс Херсонський міський суд. Чоловік поширював на своїй сторінці в соцмережі повідомлення, які виправдовували збройну агресію РФ проти України.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що пенсіонер Макаренко Микола Григорович 15-17 жовтня 2022 року поширював на своїй сторінці в російській соціальній мережі «Одноклассники» антиукраїнські повідомлення і пости з виправдовуванням збройної агресії РФ проти України.

Серед поширених ним повідомлень було таке: «Господи, спаси и сохрани воинов российских», а також декілька подібних. Експертиза встановила, що в цих дописах міститься виправдовування збройної агресії РФ і глорифікація російських загарбників.

У суді Микола Макаренко розкаявся і визнав свою вину.

Його визнано винним у вчиненні злочину за ч.2 ст.436-2 КК України. Вирок суду – позбавлення волі строком на 3 роки 3 місяці.

Суд звільнив Миколу Макаренка від відбуття покарання з випробуванням строком на 1 рік.

Повідомляється, що Микола Макаренко є інвалідом ІІ групи, раніше не судимий. Він уродженець села Середпілля Полтавської області.

Як повідомляв ЦЖР, Юрій Поет, водій незаконно створеної окупантами колонії на Херсонщині, а також Світлана Горбунова, спеціалістка відділу нарахувань окупаційного управління праці і соціальної політики селища Білозерка Херсонського району визнані винними в колабораційній діяльності. Вироки – позбавлення права працювати в органах влади протягом 12 і 10 років відповідно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter