Людмилу Кошолап, яка проводила незаконний референдум у Чорнобаївській громаді на Херсонщині, засудили на 5 років

Влада
Приморський районний суд Одеси. Фото: facebook.com/primorskysud

Приморський районний суд Одеси 30 квітня визнав Людмилу Кошолап з Херсонщини винною в колабораційній діяльності. За участь у проведенні незаконного референдуму на окупованій території у вересні 2022 року вона отримала 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що раніше не судима Кошолап Людмила Миколаївна з села Киселівка у вересні 2022 року проводила незаконний референдум на території Чорнобаївської громади Херсонського району. Вона обходила будинки мешканців сіл Благодатне, Клапая і Киселівка з урною і бюлетенями. Супроводжували її російські військові.

У лютому 2023 року жінку затримали українські правоохоронці. Відтоді вона перебуває під вартою.

Людмила Кошолап свою вину в суді визнала лише частково. Вона намагалася пояснити, що не мала можливості виїхати з окупації і після початку повномасштабної війни не мала ніякого доходу. Щоб можна було прогодувати свою родину і вісьмох інших близьких родичів, серед яких було четверо дітей, жінка вирішила заробити на «референдумі».

За участь у ньому вона отримала 41 тисячу рублів, які витратила на продукти та інші потреби. За свої дії вона шкодує, оскільки нібито не знала, що за них передбачена сувора кримінальна відповідальність.

Про участь Людмили Кошолап у «референдумі» розповіли численні свідки. Зрештою суд визнав, що окупація Чорнобаївської громади, відсутність зв’язку, ліків, медичної і соціальної допомоги, а також відсутність можливості працювати і отримувати гроші не звільняють від кримінальної відповідальності.

Жінку визнали винною в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Вирок суду – 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

Вирок не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Віктора Семка, мешканця села Трифонівка Великоолександрівської громади Бериславського району затримали ще в грудні 2022 року за участь у проведенні незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ. У суді він намагався пояснити, що діяв під примусом: нібито окупанти незадовго до цього кинули його на підвал, побили і погрозами змусили ходити по селу зі скринькою для голосування. Однак суд йому не повірив і відправив за ґрати на 7 років, але без конфіскації майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter