Україна не визнає Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ – МЗС

Влада
Фото: wikipedia.org

Україна не бачить правових підстав для визнання Володимира Путіна демократично обраним на виборах цього року й легітимним президентом РФ, а також закликає зробити те саме інші країни та міжнародні організації.

Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ України, оприлюдненій 6 травня.

«Враховуючи чинний ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Володимира Путіна, Україна не бачить правових підстав для його визнання демократично обраним і легітимним президентом Російської Федерації. Нещодавні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи від 17 квітня №2540 (2024) та Європейського парламенту від 25 квітня №2024/2665(RSP) підтверджують неправомочність проведення так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях України, їх недемократичний характер на території РФ та фактично заперечують легітимність їх результатів», – ідеться в документі.

У МЗС також закликали іноземні держави, міжнародні організації та громадськість «наслідувати цей приклад, не визнавати результати російських псевдовиборів і легітимності російського диктатора Володимира Путіна, надалі протистояти організованій ним руйнації системи верховенства права та загальновизнаних демократичних цінностей, а також продовжувати дієву підтримку народу України в боротьбі проти російської агресії, яка створює загрозу для європейської і світової безпеки, миру та стабільності».

У відомстві зазначили, що на 7 травня в РФ анонсовано церемонію вступу Путіна на посаду. «У такий спосіб російська влада намагається створити для усього світу і своїх громадян ілюзію законності майже довічного перебування при владі людини, яка перетворила РФ на державу-агресора, а правлячий режим – на диктатуру», – наголошується в заяві.

Також у міністерстві звернули увагу, що «в ході так званих березневих «виборів» Російська Федерація порушила положення численних міжнародних документів, які є основою сучасної системи міжнародних відносин».

«Брутальним порушенням загальновизнаних норм та принципів міжнародного права стала незаконна організація так званого виборчого процесу на тимчасово окупованих Російською Федерацією суверенних територіях України – частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі – зі свідомим залученням погрозами і шантажем до участі у ньому мільйонів громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або під примусом були переміщені на територію РФ», – йдеться у заяві.

Як наголосили у МЗС, такі дії РФ, незважаючи на попередження з боку авторитетних міжнародних інституцій, вкотре доводять, що її керівництво не визнає своєї відповідальності та не збирається припиняти незаконну, неспровоковану та невиправдану повномасштабну збройну агресію проти України, яка триває вже понад два роки і спричиняє численні людські жертви й руйнування. Вдаючись до пропаганди і маніпуляцій, кремлівський режим використовує участь виборців і підсумки голосування для виправдання військового вторгнення в Україну та агресивної політики щодо інших держав.

Нагадаємо:

  • Польща не вважає вибори президента РФ 15-17 березня законними, вільними та чесними, оскільки вони були проведені з порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Литва вважає їх фальсифікацією, оскільки ця процедура не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону. В Естонії російські вибори вважають нелегітимними, бо вони не були демократичним процесом.
  • Європейський Союз засудив проведення незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України, та не визнаватиме їхні результати.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав вибори президента РФ «недемократичними», вказав на жорсткі репресії проти російської опозиції та констатував, що перемога Володимира Путіна була визначена наперед. Крім того, за його словами, організоване Кремлем «фіктивне» голосування на окупованих територіях України є «відвертим пропагандистським кроком», щоб посилити претензії Росії на частини України, до яких вона незаконно вторглася і зараз окупувала.