До центру рекрутингу української армії в прифронтовому Запоріжжі за півтора місяці звернулася майже тисяча людей

Влада
Рекрутинговий центр української армії у Запоріжжі. Фото: zoda.gov.ua

За півтора місяці роботи до Центру рекрутингу української армії в Запоріжжі звернулося 982 людини. Найчастіше вони цікавляться наявними вакансіями в різних підрозділах ЗСУ та консультуються з приводу вступу на військову службу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Центр створювався для того, щоб люди не боялись. Чоловіки та жінки просто приходять і отримують інформацію про посади, які зараз є у армії», – розповіла ЦЖР Олена Скиба, спеціалістка відділу з питань ветеранської політики Запорізького рекрутингового центру.

За словами рекрутерки, наразі неможливо назвати більш чи менш популярні спеціальності в ЗСУ. Люди, що приходять до рекрутингового центру, обирають частіше певні підрозділи, де вже служать їхні знайомі, або цікавляться, які є вакансії, пов’язані з їхньою цивільною спеціальністю. 

«Буває так, що спеціальність людини не підходить під конкретну вакансію, тоді ми можемо рекомендувати навчальні курси», – говорить Скиба. 

Запорізька обласна військова адміністрація публікує історію 52-річного Віталія. Він родом з Херсонщини, але половину життя прожив в Запоріжжі. Після служби на флоті працював в поліції. Починав сержантом, а на пенсію вийшов в офіцерському званні.

З перших днів повномасштабного вторгнення чоловік приєднався до Територіальної оборони Запоріжжя, підтримував громадський порядок на вулицях міста. А зараз вирішив стати до лав 110-ї Запорізької бригади ТрО. Щоб потрапити саме в цей підрозділ, звернувся у рекрутинговий центр.

Віталій вже пройшов медкомісію і готовий їхати до навчального центру. Знає, що попереду його чекає важка робота, але готовий до цього:

«Що таке тяжкі будні наших військових, для мене зрозуміло. Так що будемо наближати нашу перемогу!», – говорить чоловік.

Олена Скиба розповідає, що звертаються до центру рекрутингу переважно чоловіки. Але й жінки цікавляться роботою в ЗСУ.

«Частіше їх цікавлять цивільні професії – діловодка, бухгалтерка», – пояснює рекрутерка.

Рекрутинговий центр української армії у Запоріжжі. Фото: zoda.gov.ua

За інформацією Запорізької обласної військової адміністрації, до центру вже звернулося понад 150 жінок. 

29-річна Катерина працюватиме діловодом у Збройних силах України. Вона нині опановує цю професію в коледжі. Звернутися до рекрутингового центру та підібрати бажану вакансію було сімейним рішенням.

«Ми проживали з дитиною в Київській області, а мій чоловік служить у Запорізькій області. Він мені каже: «Якщо ти вже навчаєшся за цією спеціальністю, то, може, спробуєш працювати за фахом?». Я погодилась. Приїхали з дитиною в Запоріжжя. І влаштовуюсь на цю посаду», − розповіла Катерина.

Центр рекрутингу Української армії відкрився в Запоріжжі 19 березня 2024 року. Станом на 9 травня туди звернулося вже 982 людини.

Отримати інформацію про вакантні посади в українському війську та консультації рекрутерів можна за телефонами: +380 66 183 10 75, +380 98 835 09 04.

Рекрутингові центри української армії – це спільний проєкт Міноборони та органів державної влади в регіонах. Їхнє створення передбачене Концепцією військової кадрової політикидо 2028 року, затвердженою Міністром оборони Рустемом Умєровим в листопаді 2023 року. 

Перший такий центр був відкритий у Львові в лютому 2024 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter