В Україні зобов’яжуть збирати на пенсію

Життя
субсидии

У Верховній Раді підготували законопроект, за яким усі, хто працює офіційно, повинні будуть відраховувати додаткові внески із зарплати, щоб зібрати собі на так звану «другу пенсію».

Як пише «Сегодня», з кожної зарплати громадяни України повинні будуть внести невеликий внесок в майбутню додаткову пенсію.

Яким буде його розмір, кожен вирішуватиме сам. Однак накопичувати гроші на старість зобов’яжуть усіх працевлаштованих українців. За задумом депутатів, для цього потрібно буде вибрати компанію з управління активами або недержавний пенсійний фонд, які і будуть керувати заощадженнями. Такого розпорядника можна буде міняти. Однак, не частіше двох разів на рік.

Мінімум, який працівники зможуть відкладати, складе відсоток від окладу. А ось роботодавці повинні будуть оплатити мінімум два відсотки.

«Все інше – добровільно. Якщо хочете, щоб це було 10 або 15%, то домовляйтеся, на яких принципах ви будете робити такий власний вже для кожної людини такий накопичувальний фонд», – пояснила голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Брати участь в накопичувальному пенсійному забезпеченні потрібно буде незалежно від віку. А в разі передчасної смерті всі заощадження людини будуть відходити спадкоємцям.

«Усі працюючі повинні відраховувати собі на пенсію. Якщо навіть людині залишається один рік до пенсії, ви все одно відраховуєте, а потім, коли ви виходите на пенсію, отримуєте таку премію до пенсії собі», – зазначив член Національної комісії цінних паперів і фондового ринку Олександр Панченко.

Розробники законопроекту кажуть: така система розрахована на перспективу. Щоб зараз молоді українці не виявилися на старості з копійчаними виплатами. Так як навантаження на Пенсійний фонд може зрости через демографічну кризу і високий рівень міграції. А його дефіцит і без того дуже великий.

«Сьогодні маючи більше 13 мільйонів застрахованих осіб і 11,3 мільйона пенсіонерів, по суті 10 працюючих утримують 8,6 пенсіонера», – повідомила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Прийняти законопроект депутати планують до кінця 2020 року. А з 2021 року він може вступити в силу. Однак, платити накопичувальні пенсійні внески українців змусять не відразу, а скоріше з 2023 року. За цей час повинні створити структури, відповідальні за збереження «на старість».

  • В Україні для прогнозного розрахунку майбутньої пенсії запроваджено новий електронний сервіс – «Пенсійний калькулятор», який доступний в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (ПФУ).