В Україні з’явився чат-бот, за допомогою якого можна отримати інформацію про місцеві вибори

Життя

В Україні з’явився чат-бот, за допомогою якого можна отримати практично в повному обсязі довідкову інформацію стосовно місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний радник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

На вебсайті Центральної виборчої комісії повідомляється, що виборці матимуть змогу не лише отримати в доступній формі майже будь-яку інформацію, пов’язану з майбутніми виборами, а й швидко знайти місце розташування виборчої дільниці, де вони мають голосувати.

Важливо, що чат-бот стане в нагоді й виборцям з інвалідністю. Адже його програма дозволяє перевірити доступність всіх без винятку приміщень, де відбуватиметься голосування.

Необхідну практичну інформацію в сервісі зможуть знайти й члени виборчих комісій, кандидати та політичні партії.

Скористатися чат-ботом можна у Telegram за посиланням.

В Києві пройшла презентація чат-боту «Юридичний порадник для ВПО» на платформах Viber та Telegram, який покликаний вирішити проблеми доступу до кваліфікованої юридичної допомоги для людей, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ на Сході України та внаслідок окупації РФ Кримського півострова.

Міністерство внутрішніх справ запустило чат-бот у Telegram «Вибори-2020», де можна вибрати тип порушення під час виборчого процесу, після чого приїжджає наряд поліції.

Координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла та показала правильні варіанти заповнення виборчого бюлетеня на місцевих виборах, які відбудуться в Україні 25 жовтня.

Як повідомлялось, місія Європейської мережі організацій спостереження за виборами (ENEMO) в Україні буде працювати на місцевих виборах у всіх областях країни. Однак у зв’язку з пандемією коронавірусу спостерігачі працюватимуть в новому форматі – в режимі онлайн.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.