Кому в Україні підвищать пенсії з нового року

Життя
пенсий
Фото: Главком

З 1 січня 2022 року зростуть пенсії в середньому на 40% у понад 30 тисяч осіб з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Також планується напрацювання рішення щодо додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, на яке чекають 700 тисяч осіб.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Уряд планує:

  • зберегти щомісячні компенсаційні виплати для півмільйона осіб, які мають страховий стаж 30 років у жінок та 35 років у чоловіків;
  • цільові доплати для 1,5 мільйона пенсіонерів з низькими розмірами заробітної плати, які вони отримували за період їх трудової діяльності;
  • буде профінансована з державного бюджету адресна допомога для підвищення пенсій для 2 мільйонів 400 тисяч пенсіонерів за 75 років;
  • щомісячні виплати (400 гривень для осіб від 75 до 80 років та 500 гривень для осіб за 80 років) будуть з 1 березня проіндексовані, а відтак збільшені.

1 липня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищуються мінімальні пенсії, надбавка за понаднормовий стаж та інші надбавки та підвищення до пенсії.

З 1 липня по 31 грудня 2021 Укрпошта буде безкоштовно пересилати до Пенсійного фонду (ПФУ) та управління соціального захисту населення заяви про виплату пенсій через листонош. Пакет документів буде пересланий за акційним тарифом 0 грн рекомендованими відправленнями. Оплатити потрібно буде тільки конверт.

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.