Окупанти зруйнували ще одну пам’ятку культури на Запоріжчині

Південь
Зруйнована внаслідок російського вторгення історична будівля синагоги у Новозлатополі Запорізької області. Фото: t.me/UJCUkraine

Російські окупанти зруйнували історичні будівлі єврейської школи та синагоги у Новозлатополі Запорізька області. Від пам’яток залишилися лише зовнішні стіни.

Про це повідомив президент Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані у Facebook.

«Ворог зруйнував історичні будівлі єврейської школи та синагоги у Новозлатополі. Будівля кінця 19 ст. використовувалася і як синагога. Також зруйновано будівлю ще однієї єврейської школи поруч, яка побудована у 20-х роках», – написав Хамдані.

Він зазначив, що від пам’яток залишилися зовнішні стіни, які теж пошкоджені.

Зруйнована внаслідок російського вторгення історична будівля єврейської школи у Новозлатополі Запорізької області. Фото: t.me/UJCUkraine

«Новозлатопіль був найбільшою єврейською землеробською колонією Катеринославської губернії, а пізніше був центром однойменного єврейського національного району», – повідомила Об’єднана єврейська община України в Телеграм.

Станом на серпень 2023 року, за даними ЮНЕСКО, в Запорізькій області внаслідок війни було пошкоджено 12 культурних пам’яток:

Храм Преподобного Тихона Задонського в Гуляйполі;
Історико-архітектурний музей «Садиба Попова» у Василівці;
Колишній будинок Генріха Янзена (збудований наприкінці ХІХ ст.) у м. Оріхів;
Залізничний вокзал Запоріжжя-ІІІ (пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована у 1904 році);
Братська могила воїнів Другої світової війни у Вербовому;
Церква на честь великомученика Олександра у Термирівці;
Пам’ятка містобудування місцевого значення – житловий будинок (1953-54 рр.) у Запоріжжі;
Центр культури і спорту та Зал «Царство» Свідків Єгови в м. Гуляйполе;
Малотокмацький будинок культури – Мала Токмачка; 
Церква Архістратига Михаїла, 1906 року побудови) у Комишувасі;
Церква євангельських християн-баптистів в Кам’янському.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter