Місце перебування священиків з Бердянська, яких окупанти викрали і звинуватили в тероризмі, вже рік залишається невідомим

Південь

Російські спецпризначенці рівно рік тому викрали бердянських священнослужителів Івана Левицького та Богдана Гелету. Наразі місце знаходження та доля викрадених священиків невідома. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Донецький екзархат УГКЦ.

16 листопада 2022 року в Бердянську були викрадені та ув’язнені настоятель храма Різдва Пресвятої Богородиці Іван Левицький та ієромонах Богдан Гелета.

“Немає ніяких відомостей про їхнє місце перебування. Все що можна було зробити, ми зробили. Старалися і стараємося про їхнє звільнення, але все розбивається об стіну мовчанки теперішнього режиму”, – сказано в повідомленні Української Греко-Католицької церкви.

24 листопада 2022 року на пропагандистських ресурсах з’явилося повідомлення, що «росгвардійці затримали українських священиків, у яких виявили вибухівку, детонатори і пістолети».

В сюжеті Івана Левицького та Богдана Гелету звинуватили в тероризмі, а церкву назвали місцем зберігання зброї. Це була остання поява викрадених в публічному просторі.

Відомо, що отець Іван в перші тижні окупації виходив на мітинги під прапором України, а після того як мирні зібрання заборонили, і до самого дня викрадення, щодня о 12 годині молився в окупованому місті біля інсталяції “Я люблю Бердянськ”.

За інформацією начальника Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка, станом на жовтень 2023 року офіційно зареєстровано більше 600 повідомлень про викрадення мешканців окупованої частини Запорізької області.